top of page
  • Writer's pictureEline Kwantes

Onderzoek jouw denk-balans - mét gratis oefeningen

Ben je er klaar voor om jouw denkbalans te onderzoeken? Daar gaan we. Lekker concreet aan de slag, want zo ben ik als coach nu eenmaal ingesteld! In deze oefening ga jij je denkkracht gebruiken om tot een goede analyse te komen en je intuïtie om je gevoel te toetsen en tot diepere inzichten te komen... Succes!



Stap 1: jouw activiteiten lijst




  1. Begin simpelweg een lijst te maken van activiteiten die je doet op een (gemiddelde of werk-) dag.

  2. Bij welke activiteiten staat je denken aan (vul deze bovenaan in) en bij welke weet jij dat je denken minder ingeschakeld is (vul deze onderaan in)?

  3. Herken je het niet direct? Probeer je er eens een dag (of aantal keer) op te letten en maak gedurende zo'n dag je notities...

  4. Als het goed is wordt eindresultaat een lijst op willekeurige volgorde, die jouw dagelijkse activiteiten weergeeft o.b.v. denken aan en denken uit.


Handig te weten: het is allemaal geen exacte wetenschap, maar wel een manier om helderheid te krijgen en je ervaringen te ordenen. Hiervoor gebruik je actief je gevoel en je intuïtie. Probeer dus wel wát te denken, alleen niet eindeloos...


Stap 2: bewustwording & bandbreedte




  1. Welke activiteiten heb je allemaal opgeschreven bij de vorige stap?

  2. Bekijk deze activiteiten en bedenk of ze binnen de bandbreedte van 'gezond' bezig zijn met denken of niet-denken vallen

  3. De activiteiten die op een gezonde manier je denkkracht of juist het niet-denken activeren, die plaats je in de eerste kolom in het midden, binnen de stippellijnen

  4. De activiteiten (of evt. wat je overkomt) die op dit moment voor jouw gevoel niet binnen je gezonde bandbreedte vallen, die mag je helemaal onderaan (voor denken uit) en helemaal bovenaan (voor denken aan) plaatsen.

  5. Vul per activiteit in welke emotie(s) jij hierbij ervaart in kolom twee. Hoe voelt het voor jou als je dit doet, of als je dit overkomt? Ben je blij, bang, bedroefd, boos? Vind je het lastig je emoties te herkennen? Gebruik dan eens dit schemaatje: mood meter.

  6. Vul voor elke activiteit ook in wat je voelt in je lijf. Via je lijf kun je de gradatie gaan voelen van of een activiteit nog binnen je bandbreedte valt (overwegend voelt dat dan goed, lekker, fijn, relaxed...) Dus: voel je ergens spanning, of ben je juist ontspannen? Krijg je het koud of warm, lijkt blijft je temperatuur stabiel? Registreer je je lijf uberhaupt? Probeer hier eens goed op te letten, en neem de handout evt. gewoon eens een dagje (of paar dagen) mee om deze bewustwordingsstap voor jezelf te maken. Hetzelfde geldt bij de vorige stap overigens, m.b.t. gevoel/emoties.


Al het goed is heb je alweer veel meer inzicht verzameld over hoe jij gedurende de dag met je denken werkt, hoe vaak je het in- en uitschakelt en wat dit met jou doet op het gebied van je gevoelens & lichaam... Nu is de grote vraag of je hierin ook mogelijkheden tot verandering ziet, waar je die graag zou willen hebben...?


Indien dit je al genoeg inzicht geeft om te gaan handelen, kun je hier natuurlijk stoppen. En sowieso mag je op elk moment stoppen, want het is jouw proces! ;) Wil je erover doorpraten? Bel, mail, app me dan vooral via de knoppen die je overal op deze website kan vinden...


Wil je toch nog wat meer verdieping? Dan kun je nog een grafiekje tekenen op basis van de tijden op de dag. Op deze manier kom je te weten hoe de verdeling van jouw activiteiten een bepaalde opbouw teweeg brengt, en of een andere indeling van je dag (of het inbrengen van andere activiteiten) misschien nog tot een prettiger balans kan leiden... Daar gaat de volgende stap over:


Stap 3: activiteitenverdeling - en het appèl op je denkvermogen - over de dag




  1. Download de balansgrafiek en bedenk hoe jouw activiteiten verdeeld zijn over de dag

  2. Als je deze op een schaal zou plaatsen op basis van de tijdstippen waarop jij deze dingen doet, waar zet je dan jouw stippen? Bijvoorbeeld: je staat om 6 uur op. Staat je denken dan meteen AAN en in welke mate? Valt dat binnen de bandbreedte (grijs gebied, dus voelt dit gezond) of daarbuiten? En valt het zo ver daar buiten dat het eigenlijk té veel wordt (bovenste en onderste zones)? Zo ga je per tijdstip ongeveer stippen zetten o.b.v. het appèl dat deze activiteit op jouw denken doet.

  3. Heb je alle stippen gezet? Teken dan nu eens een golvende lijn daar doorheen. Je ziet nu de golfbeweging van hoe jij met je denken omgaat gedurende de dag!

  4. Je kunt je nu afvragen: ziet dit er voor jou gezond uit? Blijf jij binnen de grijze zone, of heb je veel uitschieters? Wat zijn evt. opvallende pieken of dalen? Hoe is het de mate van afwisseling op jouw dag? Snap jij nu misschien sommige dingen ietsje beter, die jou gebeuren op een dag?


Stap 4: veranderingen aanbrengen?

Met al dit verzamelde inzicht op basis van je analyses en ordeningen, kun je nu verder aan de slag. Mits je tenminste niet helemaal tevreden bent. Ben je wel content, dan zou ik het vooral lekker zo laten! Zijn er toch zaken die je zou willen veranderen?


Kun je misschien op sommige momenten je denken meer activeren, of juist activiteiten (of extra rust) inbrengen die jou helpen om een betere balans te creëren over de dag?


Maak voor jezelf weer een lijstje, en vervolgens een plannetje: wat wil je gaan proberen? Maak het klein en concreet. Probeer vooral meerdere kleine stappen te nemen en verander niet ineens alles! Dat maakt het toetsen van je resultaat en het evalueren of de verandering voor je werkt, gemakkelijker.


Hopelijk heeft dit jou geholpen richting:

  • meer bewustwording van hoe jij met jouw denken omgaat

  • inzicht in wat dit met je brein, gevoel & lijf doet

  • concrete aanhaakpunten waar jij iets zou willen veranderen

  • een idee van hoe je het kan gaan aanpakken


Mocht je toch met vragen zijn blijven zitten, dan weet je me via deze website vast te vinden. Wil je iets delen over jouw ervaringen hiermee? Dat vind ik ook heel leuk om te horen, dus neem vooral contact op.


14 views0 comments

Comments


bottom of page