top of page
 • Writer's pictureEline Kwantes

Denken aan, denken uit | Dagindeling vanuit intuitie

Updated: May 11, 2023

Ik zit met een cliënt in een sessie en struikel over een mooi voorbeeld waarin de Denkvrij-visie "denken aan, denken uit" voorbeeldig uitpakt in de praktijk. Deze ervaring wilde ik je niet onthouden, omdat het iets is dat je ook zelf in de praktijk kan brengen. Het bleek nogal waardevol voor mijn cliënt en misschien ook wel voor jou!


En als je dit je afvraagt: ja, ik heb akkoord gekregen van de cliënt om dit voorbeeld uit te werken. Ik zal nooit iets delen zonder toestemming. Zij vindt het een fijn idee dat jij hier misschien ook iets mee zou kunnen, dus deelt op deze wijze graag haar ervaring...


Goed, we zitten in de praktijkruimte. We spreken over haar coachvraag en over hoe het nu gaat. Ze wil meer balans en rust ervaren, maar heeft moeite om haar denken, haar brein, niet continu voorrang te geven op haar gevoel. Eigenlijk kan zij heel goed voelen. Ze heeft een ijzersterke intuitie. Ook heeft ze al behoorlijk wat zelfhulpboeken gelezen. Dus ze weet in haar hoofd: "het is belangrijk mijn gevoel af en toe de ruimte te geven". Maar toch blijft het moeilijk, ze heeft ze zich in de loop der jaren een soort-van afgeleerd om op haar onderbuikgevoel te varen.


Wil je meteen naar "hoe doe je dit zelf?" Klik hier om verder te gaan naar de laatste alinea.


Ontevreden over de dag


We praten specifiek over het indelen van haar vrije dag. Ze bemerkt dat ze eigenlijk van alles zou willen, maar zich tegelijktijd vooral moe voelt. Het resultaat is dat zij in een eindeloze reeks Youtube filmpjes blijft hangen en met een ontevreden gevoel de dag eindigt.


Wat ze wel wil? Werken aan haar persoonlijke ontwikkeling, (geleid) mediteren, hardlopen, eens spontaan met een vriendin afspreken omdat dat goed voelt... na wat rondjes om het veld komen we erachter: ze wil eigenlijk de keuze voor zichzelf durven maken. Voor wat ze voelt dat goed is. Voor wat haar intuïtie zegt.


Hoe wil je (hoofd) de dag indelen?


Ik vraag haar: "hoe zou je de dag dan wel willen indelen?" Ze begint direct een soort dagindeling op te noemen. Ik schrijf mee, want heb al in mijn achterhoofd een ideetje, hoe we dit gaan aanvliegen. Op een manier dat er misschien iets anders bij haar in werking kan gaan... Die intuïtie!


In haar geval ratelt eerst het hoofd: A, B, C, lunchen en dan D, E en F. Ik noteer alles en vraag dan: "hoe zou het nog meer kunnen? Kun je eens een ander scenario opnoemen? De belangrijke elementen die je erin wil, mogen blijven, maar misschien sommige dingen ook wat anders. Of de volgorde anders..."


Zijn er meer mogelijkheden?


Ze denkt even na en komt dan met een alternatief scenario. Ook die schrijf ik op. Vervolgens laat ik haar nog even verder graven... "En wat is er nog eentje? Ik wil er uiteindelijk drie opgeschreven hebben." We puzzelen samen nog wat en komen tot drie lijstjes van hoe de dag zou kunnen gaan. Haar hoofd lijkt trots, ja hoor. Die kan dat!


Luisteren naar je onderbuik, je intuitie inschakelen


Dan vraag ik haar om rustig te gaan zitten en de ogen te sluiten. We gaan hier een oefening mee doen. Even een paar keer langzaam ademhalen samen, en ik begin kalm de vrije dag aan haar te vertellen. Als een toeschouwer die haar ziet functioneren. Ik ben pas bij het tweede punt op het lijstje en zij steekt haar hand omhoog. "NEE, STOP!"


Ik heb haar namelijk ook aan het begin gevraagd om haar hand op te steken, of stop te roepen, als zij merkt dat haar gevoel NEE zegt tegen dit schema. Gewoon, omdat het niet lekker voegt ofzo. Hoeft geen uitleg bij, vooral voelen. Direct varen op intuitie. Natuurlijk begint ze meteen te vertellen wat er niet goed is, en ik vraag haar de redenen vooral even te parkeren. Die doen er nu even niet toe (want: denken aan...) en vooral haar gevoel mag leidend zijn (nu even: denken uit!).


Andere uitkomst dan gedacht


Ik begin het volgende lijstje op te noemen. Die lijkt wel redelijk goed te voegen. Ik zie haar lijf wat meer ontspannen en ze roept geen stop. We krijgen er bij de derde dag ook wel lol in, want nu gaat ze - begeleid door mijn stem - weer opnieuw opstaan en aan die vrije dag beginnen. Tijdens het opnoemen van de derde dag steekt ze de hand weer op. Toch een punt in de dag dat niet goed voelde. De tweede dag lijkt het best mee te deinen op haar gevoel, de intuïtie lijkt haar werk te hebben gedaan... en daar kwam iets anders uit dan haar hoofd had bedacht.


En ook nog energie over


Dus terwijl haar hoofd bij het eerste scenario gestopt zou zijn, en ik haar uitdaagde om verder te gaan, bracht de benadering vanuit haar gevoel andere inzichten naar boven. Een week later probeerde ze die vrije dag ook werkelijk uit en wat bleek? Ze had een fijne dag! Heel weinig Youtube, gedaan wat ze wilde doen en er bleef in de middag energie over voor een spontane afspraak met een vriendin.


Nu jij: hoe doe je dit zelf?


Je kunt natuurlijk bij mij een intake plannen en eens aan mijn werkwijze proeven. Maar ik snap ook helemaal als je daar nog niet aan toe bent, of het gewoon zelf wil proberen. Prima. Ik help je een handje op weg.


Probeer dit stappenplan:

 1. Noteer eens voor jezelf hoe je een bepaalde avond, dag of week indeelt, waar je ontevreden over bent en die je eigenlijk anders zou willen.

 2. Bedenk waar je meer ruimte aan zou willen geven, wat wil je eigenlijk?

 3. Schrijf eens een scenario op van hoe je je dag zou willen indelen.

 4. Spreek dit scenario voor jezelf in, door een spraakbericht te maken (luister het nog niet terug!). Vind je dit lastig om zelf te doen? Vraag dan je partner of een vriend(in) om het voor jou te doen.

 5. Bedenk een aantal alternatieven voor deze dag (misschien kwamen al alternatieven boven tijdens het inspreken?)

 6. Spreek ook deze voor jezelf in, stuk voor stuk. Advies: maximaal 4.

 7. Ga rustig zitten, adem een paar keer diep in en uit. Zorg dat je een beetje kan landen, aarden of hoe je het wil noemen. De bedoeling is dat je niet perse je gedachten op de voorgrond hebt, maar in je lijf kan zakken en je in het hier & nu voelt. Lukt dat nog niet? Dan kun je ook eerst een wandeling maken in stilte, of een andere activiteit doen die je gedachten een beetje doet weg-ebben.

 8. Zodra je je kalm genoeg voelt, luister dan het eerste bericht af. Voel goed aan je lijf hoe dit binnen komt. Heb je door dat er ergens weerstand onstaat, bijvoorbeeld doordat je verstrakt, verstijft, wegzakt, afhaakt, je hartslag hoog wordt of je begint te zweten of gapen ofzo... Dan is dat een teken. Steek je hand omhoog, zeg NEE of STOP, uit jezelf door een duidelijk teken tegeven. Want dit is een signaal van je gevoel, en daar zijn we naar op zoek.

 9. Luister de berichten zo stuk voor stuk af en voel welke het beste past.

 10. Als je eruit bent, probeer de dag dan in het echt uit! En als er geen het beste past, probeer dan nog een laatste scenario in elkaar te puzzelen met de elementen en het tempo dat wel beter leek te passen. In dit geval doe je stap 5 t/m 9 opnieuw.

En ben je nu tot een dagindeling gekomen die goed voelt? Probeer 'm lekker uit. Ervaar hoe dat gaat. En neem vervolgens ook de ultieme uitdaging van het intuïtieve leven aan: de acceptatie dat alles altijd beweegt. Wat vandaag goed lijkt aan te voelen, is volgende week misschien net in een andere versie prettiger. Dus de dag waar je misschien een keer van hebt genoten, die kent volgende week misschien net weer een andere volgorde, tempo of activiteit. En dat is oké, want zo beweeg je (waar mogelijk) mee met wat de situatie brengt en wat op dat moment bij je past. Het geeft ruimte om de teugels (van bijvoorbeeld je strenge gedachten) wat te laten vieren. Hopelijk biedt dit je weer een nieuw perspectief!


Vragen? Je weet me vast te bereiken, mogelijkheden te over... Fijne dag vandaag!


34 views0 comments

Recent Posts

See All

Kommentare


bottom of page