top of page
Writer's pictureEline Kwantes

Balans bestaat niet

Maar laten we het tóch zoeken. Ben je in voor een schatzoektocht?


Dit artikel gaat over balans. Het centrale thema bij Denkvrij. Ik val maar direct met de deur in huis: DE balans bestaat eigenlijk niet. Het is geen doel dat je kunt halen of iets dat je kunt aanschaffen. Er bestaat geen omschrijving voor, geen vaste lijstjes die vertellen hoe je in balans kunt komen. En als ze wel bestaan, dan is er altijd het risico dat ze jou een richting in duwen die eigenlijk niet zo goed bij jou aansluit.


De simpele redenen hiervoor zijn:


  1. Eenieders leven steekt anders in elkaar. Er zal dus nooit een 1 size fits all voor zijn en dit is de reden waarom tips van anderen soms op korte termijn effect hebben, maar voor langere termijn niet (kunnen) inslijten in je leven.

  2. Balans is beweging binnen een bandbreedte, een richting, een koers waarbinnen je wil bewegen. Je houdt je oog op de kern, jouw kern, en gebruikt deze steeds als anker als je dreigt af te dwalen. En dat afdwalen, dat gaat hoe dan ook gebeuren, dus de kunst wordt om dan vooral weer terug te veren.

De sleutel tot levensbalans: op jouw koers komen


De bandbreedte van levensbalans wordt gevormd door te doen wat waardevol is voor jou, binnen de tijd en energie die je hebt. Wat waardevol is voor jou, daar kun je een hele schatzoektocht naar doen. Evenals naar de (minimale) factoren waar jij rekening mee te houden hebt, op basis van wat je kiest. Hierin ga je de sleutel vinden die voor jou antwoorden geeft. Die antwoorden vind je door uit te proberen, te puzzelen en te zoeken.


Binnen de bandbreedte ben je continu in beweging


Weegschaal levensbalans vinden

Stel je eens zo'n oude weegschaal voor, die 2 kanten heeft die "in balans" moeten komen. Zo kun je wegen wat er aan de andere kant hangt. Bijvoorbeeld een tros bananen. Vroeger zette je gewichtjes op de andere kant van de weegschaal, om dit te meten.


Als je bezig bent met zo'n weegschaal, is de beweging een van de meest opvallende factoren. Op 1 moment, voor 1 product werd dan even "de balans" gevonden, waardoor de groenteman wist hoeveel je zou moeten betalen. Als je de balans bekijkt als het moment van stilvallen van die weegschaal, dan kun je je in het leven natuurlijk een ongeluk zoeken. Er gebeuren aan de lopende band zaken in een mensenleven, dat dat stil vallen zich slechts op korte momenten kan openbaren.


Zo komen we dus tot Balans als een - voor jou comfortabele - bandbreedte. Een koers waarop je voortbeweegt en waar je soms vanaf wijkt om later weer terug te bewegen.


Wat betekent balans (in) coaching?


In de coaching bij Denkvrij betekent Balans-als-bandbreedte concreet een aantal dingen.


  1. Jouw levensbalans zoeken vraagt een traject op maat, dus wij bieden geen standaard trajecten aan als jouw coachvraag hierover gaat.

  2. Balans gaat over jou, dus we gaan altijd op zoek naar wie jij bent (en niet alleen wat je doet) en richten ons op wat jij werkelijk belangrijk vindt in het leven. Dit vraagt samen puzzelen en veel inzichten verzamelen.

  3. Balans betekent uitproberen, dus de coaching is ervaringsgericht en vrijwel elke sessie krijg je (een) concrete opdracht(en) mee om in het echte leven te oefenen.

  4. Het (her)vinden van jouw balans, en daarmee het veranderen van ingesleten patro(o)n(en) heeft tijd nodig. Daarin loopt je coach een tijdje mee op je pad, tot je voelt dat je zelf verder kan. Hierin bewegen we op jouw tempo.

  5. Je loopt de deur uit met bij jou passende, concrete informatie waar je op kunt terugvallen. Dit verzamel je tijdens je traject in een map als handvatten voor de toekomst; met bijv. persoonlijke lijstjes met triggers/risicofactoren of juist helpende zaken die we tijdens sessies noteren. Omdat we weten dat je hoe dan ook in de toekomst weer eens buiten je bandbreedte zult schieten, bijv. terug valt in een oud patroon, waardoor de informatie die je hebt genoteerd je weer helpt om terug te veren. Steeds sneller leer je zo je risico's herkennen en weet je wat je kunt doen om daaruit te bewegen.


Ondanks dat dé balans niet bestaat, kun je er dus wel op zoek naar de golfbeweging die voor jou het best aanvoelt. Je kunt naar een gebalanceerd leven streven als je in het 'centrum' van de bandbreedte jouw kern (eigen waarde en waarden) plaatst. De dingen waar je een anker naar kunt uitgooien en die het allerbelangrijkste voor je zijn. Want balans gaat ook continu over kiezen. Dingen wel doen, dingen niet doen.


Balans onderzoeken met uitersten


Balans gaat dus vaak over kiezen waar voor jou grenezn liggen. Die verken je het gemakkelijkst als je ze bekijkt tussen 2 uitersten. Hieronder zomaar een klein lijstje waar je een zelfcheck mee kunt beginnen. Waar sta jij de laatste periode als het gaat om... (zet kruisjes waar jij staat)


Eerst aan mijzelf denken ---------------------------- Eerst denken aan anderen

Lichaam voor lief nemen ---------------------------- Tot in de puntjes voor mijn lijf zorgen

Emoties altijd inhouden ----------------------------- Emoties altijd laten komen

Veel tijd aan werk besteden ------------------------ Helemaal niet werken

Alles controleren -------------------------------------- Alles laten gebeuren

Afwachten tot iets gebeurt ------------------------- Actief op zoek naar actie

Een lege agenda -------------------------------------- Een volgeplande agenda

Verzorgd en verwend worden ---------------------- Zelfstandig zijn

Ergens bij willen horen ------------------------------- Mijn eigen koers varen

Altijd mijn stem laten horen ------------------------ Nooit mijn mening geven

Niks doen ----------------------------------------------- Altijd bezig zijn


Nog een keertje: maar nu je wens situatie


Merk je direct dingen die wrijven? Dat je een kruisje hebt gezet, maar dat je dat eigenlijk liever anders zou zien? Wat als je deze lijst opnieuw invult, maar nu vanuit wat je werkelijk wenst? Wat zijn dan opvallende verschillen? Kun je daaruit iets concreets voor jezelf filteren waar je minder of juist meer tijd aan zou willen besteden? Zijn er dingen die je anders zou willen aanpakken?


Probeer nu voor jezelf iets concreets op te schrijven wat je straks of morgen al kunt doen. Begin zo klein mogelijk. 1x de telefoon niet opnemen als iemand om hulp komt vragen, 5 minuten langer wandelen dan normaal, even een extra adempauze inlassen, 1 ding van je to-do lijst mogen uitbesteden.


Denk eraan: Zo lang je keuzes maakt vanuit zelfwaardering en eigen regie, dan beweeg je al meer binnen jouw bandbreedte. Dus sta stil bij wat voor jou werkelijk belangrijk is en probeer hierin af te weten. Geef het een kans en probeer eens iets nieuws... Succes!


6 views0 comments

Yorumlar


bottom of page