top of page

VISIE

Bij Denkvrij geloven we erin dat je niet alles kunt oplossen door te denken. Anders te denken, om te denken, productiever te denken, positiever te denken... Je denkt je suf! Wij vinden dat er heel wat wordt 'af gedacht' in de westerse wereld. We raken meer en meer verwijderd van ons gevoel, onze natuur, je lichaam bijvoorbeeld.

 

Als je zoekt naar balans gaan wij op twee manieren met het denken om. Je denken "vrijer" maken van denkbeelden die van buiten komen en/of 'vast zijn gaan zitten' is daarin wel een belangrijk aspect. Maar als je even niet bezig bent met je gedachten, wat gebeurt er dan? Stel je voor dat je niet áltijd je verstand hoeft aan te wenden, maar ook goed kan (en van jezelf mag) voelen? Dat je de dingen die je meemaakt ook écht kunt ervaren?

Hoe dat werkt? Je leest er hieronder meer over.

ONTDEK DE 2 PEILERS

Als je een brug weet te slaan tussen het vrijer-denken enerzijds en vrij-van-denken zijn anderszijds, staan jouw gedachten minder aan het roer en ontstaat ruimte voor een evenwichtig bestaan.

  1. Vrijer denken: je denken staat aan. Je gooit je kaders open, je bevraagt en bekijkt jezelf kritisch. Is het waar wat ik denk? Wat betekent dit? Wat belemmert mij? Waar wil ik naartoe? Wat is voor mij vrijheid? 

    Wat hierin in de praktijk erg kan helpen is het onderzoeken van jouw regeltjes en hoe je met jezelf omgaat. Hierin zijn oefeningen uit Acceptance & Commitment Therapy erg behulpzaam. Ook helpen De Schilden van de Innerlijke Familie om van perspectief te kunnen wisselen, de zaak van allerlei kanten te bekijken... Verder zijn er nog allerlei andere oefeningen en invalshoeken te verzinnen om jouw denken uit te dagen, opnieuw vorm te geven en/of juist een beetje te temmen. Zelf zin om meer te doen met het verbreden of juist aanscherpen van je denken? Lees dan eens dit artikel over balans & je denkkader.

     

  2. Vrij van denken: je denken staat uit. Je mag aanrommelen, ontdekken, mijmeren, iets doen wat je leuk vindt... je bent niet perse gefocust bezig, je voelt je in de "flow".

    Wat hierin kan helpen is eigenlijk ontzettend veel. Het is een ontdekkingstocht naar wat voor jou het beste past. Vanuit de Acceptance & Commitment Therapy is mindfulness een belangrijk onderdeel, waarbij dit vooral betekent dat je in het moment kunt zijn terwijl alle dingen die je voelt, ervaart en denkt ook laat gebeuren. Bewust zaken aangaan dus, en onderzoeken waar je blij van wordt! Waar je van moet lachen? Waarom niet meer gekke dingen doen, bijvoorbeeld? Met De Schilden van de Innerlijke Familie kunnen we ontdekken waar jouw innerlijke kinderen blij van worden en behoefte aan hebben. Dit model helpt keuzes te maken en in te zien wat wel of niet bij jou past en waarom dan... Daarnaast is dit ook vooral ERVAREN! Uitproberen, achteraf reflecteren en goed voelen wat jou een relaxed gevoel geeft. Wil je lezen over hoe je breder naar rust kunt kijken? Of wil je inspiratie over niet-denken? Lees dan dit artikel

Kom jij ook spelen met jouw denkkaders en flow, om gaandeweg jouw optimale balans te ontdekken?

Wil je deze filosofie gaan verweven in je dagelijkse bestaan?

Bridge Over River
Sat on the Rocks
Meditation by the Sea
Leaf
Happy Hiking
Fall Foliage
bottom of page