top of page
  • Writer's pictureEline Kwantes

Balans & niet-denken

Updated: May 11, 2023

De vorige twee artikelen richtten zich op verschillende manieren om je referentie- en denkkader te onderzoeken en hiermee te werken. Denkvrij heeft twee peilers die belangrijk zijn in een coachingstraject. Niet alleen richten we ons op het werken mét je denken, het niet-denken is net zo'n belangrijk onderdeel om dichter bij jezelf te komen. Jezelf steeds beter her- en erkennen leidt tot het onthullen van een voor jou passende balans.


Denkvrij Pijlers

  1. vrijer-denken: je kaders onderzoeken, jezelf leren kennen - je vrijheid zoeken waar dat nodig is en veiligheid creëren waar het gewenst is.

  2. vrij-van-denken kunnen zijn: je denken kunnen laten voor wat het is, je hoofd leeg maken, en de zaken laten komen zoals ze zijn. In het moment ervaren wat is.


Hoe ontstaat meer rust in je hoofd, hoe zorg je dat je minder afgeleid wordt door al je gedachten? Hoe vind je balans in je hoofd?
Lichtheid in gedachten

Dit "vrij van denken" zijn, dat is waar dit artikel zich op richt. Hierbij denk je snel aan de zaken die in de maatschappij en/of hulpverlening in de laatste jaren vaak naar voren worden geschoven; zoals fysiotherapie, wandelen, mindfulness of bodyscans en meditaties. Soms hangt er ineens een spiritueel zweempje aan, zoals voorkomt bij ayuhasca sessies, energiehealing, reiki.


Zoals bij alles, is het helemaal oké om uit te proberen en te zoeken naar wat bij jóú past. Er zitten tussen spiritueel en traditioneel ook nog vele tinten grijs. Allerlei activiteiten die je misschien al eens deed, kunnen ook goed bijdragen aan het vrij-van-denken zijn! Een aantal voorbeelden:


Kate vindt het heerlijk om te bakken. Ze heeft allerlei cursussen gedaan en kan inmiddels broden, taartjes en ander lekkers bakken. Dat gaat vrijwel op de automatische piloot. Haar brein hoeft niet meer zo hard te werken om alle recepten en logica te doorgronden. Zij vindt ongelofelijk veel ontspanning in deze activiteit, terwijl ze haar hele lichaam volop gebruikt. Stil zitten is niets voor haar. Als ze haar hoofd even leeg wil maken en niet bezig wil zijn met toekomst of verleden, dan duikt ze haar mini-bakkerij in en vindt ze haar rust.


Henry springt graag op de fiets of wandelt in de natuur. Zo lang hij maar in beweging is, vindt hij rust. Het lijkt alsof zijn hoofd leeg stroomt zodra hij zijn lijf aan het werk zet. Als hij een keer een dagje niet wandelt, voelt hij zich onrustig en komt hij slecht in slaap.


Marnix schrijft graag. Hij schreef eerder korte verhalen en had vroeger een blog. Hij nam laatst deel aan een schrijfmeditatie en giet zo zijn behoefte aan even niet-denken steeds in een andere vorm.


Lesly is een dagdromer. Vaak merkt ze dat ze afdwaalt tijdens activiteiten, maar dat is niet altijd even handig. Ze heeft inmiddels ontdekt dat als ze vaste momenten neemt om er bewust voor te gaan zitten en haar hoofd even in de wolken te laten zijn, dat ze tijdens andere momenten juist betere focus ervaart.


Joeri is een gamer. Hij speelt graag 's avonds een spel om alles van de dag te vergeten. In die wereld kan hij onbegrensd zijn en doen wat hij op dat moment voelt, zonder dat mensen hierover een mening ventileren. Het geeft hem ruimte om alle gedachten te laten voor wat ze zijn en te genieten van de ontwikkeling van zijn virtuele karakter.


Heb je last van een wollig of warrig hoofd? Hoe ga je daarmee om? Hoe zorg je dat die kluwen je leven niet te veel beinvloedt?
Mist in je hoofd

Wat is jouw loslaat-moment of -activiteit?


Er ongelofelijk veel activiteiten die je zou kunnen bedenken om je hoofd leeg te maken.


Voorwaarde voor de activiteit is dat je er niet hard over na hoeft te denken. Soms vereist het wat meer denkwerk of focus in het begin, maar na een tijdje gaat het automatisch.


Een lijstje van voorbeelden, mocht je inspiratie nog niet op gang zijn gekomen:


  • schilderen, collage's maken, handlettering, chocolade maken, tufting of nog hele andere creatieve activiteiten

  • breien, papercrafting, pottenbakken, sierraden maken, houtbewerking, of andere soorten handwerk

  • dansen, wandelen, sporten, trampolinespringen en allerlei andere soorten van fysieke beweging

  • spontaan een activiteit doen of iets maken, verhalen bedenken, blindelings kaarten trekken en daar een interpretatie van geven of anderszinds werken met je fantasie en/of intuïtie

  • lopen, zitten, mijmeren, fotograferen in of vliegen boven de natuur

  • een reiki behandeling boeken, een les yoga of meditatie nemen, een youtube video kijken met visualisatie of meditatie oefening(en), energie-healing, aura-reading, qighong proberen of andere energie-gerelateerde-activiteiten

  • naar de sauna, een massage boeken, naar de schoonheidspecialiste gaan, een extra moment om te doezelen in je bed, of andere ontspanningsactiviteiten

Aankopingspunten als je net begint:

  • Als je begint met proberen, denk dan ook eens terug aan wat je vroeger fijn vond om te doen. Waar speelde je mee? Waar ging je naartoe? Wat deed je regelmatig en voelde goed?

  • Een andere invalshoek is om te onderzoeken waar mensen in je omgeving baat bij hebben en/of waarbij je het leuk zou vinden om je aan te sluiten. Het hoeft echt niet altijd een solo-activiteit te zijn.

  • Sta jezelf toe om te proberen en ervaren. Bestel eens een startpakketje van iets creatiefs, boek een workshop of een proefles. Vraag een vriend of vriendin om eens samen iets te doen wat hij/zij misschien al kan en aan jou uitlegt. Er zijn veel 'losse' / vrijblijvende mogelijkheden die je veel informatie opleveren.

Verdiepende vragen om jezelf te stellen als je er al mee bezig bent:

  • is mijn activiteit een manier om denken te onderdrukken? welke wel/niet?

  • ervaar ik in de activiteit 'een staat van zijn' in het moment; kan ik alles even loslaten? wanneer wel/niet?

  • zie je in het ervaren van deze activiteit allebei de factoren terug? Gebruik je het soms (of in het begin) om je gedachten te onderdrukken en ervaar je een andere keer (of als je langer bezig bent) een leeg hoofd? Actief zijn kan een beschermend mechanisme zijn wat goed (heeft ge)werkt, maar op andere momenten misschien weer helemaal niet bijdraagt aan jouw balans. Probeer achteraf eens te kijken welk inzicht je hieraan kunt koppelen. Vraag je af: wat levert deze activiteit aan ontspanning op en welke spanning staat daar (op hetzelfde of een ander moment) tegenover?


Wanneer ga jij aan de slag met "vrij van denken" zijn? Creëer jij al dergelijk momenten in je dag? Hoe zorg jij dat je kunt schakelen tussen momenten van focus/denken en momenten waarin je dat even totaal loslaat? Is bovenstaande voor jou herkenbaar? Of wil je hier juist meer naartoe werken? Behoefte om door te praten, te sparren of wil je meer weten? Schroom niet. Kijk vooral rond op de website en/of neem contact op. Het is altijd vrijblijvend!




34 views0 comments
bottom of page