top of page
Writer's pictureEline Kwantes

Gevoel visualiseren: simpel?

Als je soms de woorden ergens niet voor hebt, kan creatieve uiting een uitkomst zijn. Ook als je denken even minder goed meewerkt, als je er even niet uit komt...

hoe gebruik je kunst en visualisatie beeldende vorming in coaching tips van de balans coach lifecoach
knutseltafel kunst in coaching

Kleuren en beelden kunnen je helpen om je woorden te (her)vinden of bijvoorbeeld om al doende te verwerken waar je op dat moment (of al langer) mee zit. Dat hoeft lang niet altijd ingewikkeld te zijn.


"Het was voor mij een openbaring om te ontdekken dat kunst (al) een duidelijke rol had in vormen van morele therapie in de late achttiende eeuw" ~ Susan Hogan in Healing Arts: The history of Art Therapy

Belemmerd door gedachten

We lijken als mensen gevoed met allerlei ideeën over creativiteit, kunst en vooral gedachten over 'wat mooi is' of 'wat jij kunt'. Deze gedachten houden veel mensen tegen om iets creatiefs te doen. Want wat als het niet lukt? Wat als het eindresultaat niet mooi (genoeg) is? Wanneer is het goed genoeg? Je bent vast niet de enige die als kleuter gehoord heeft "Zo teken je dat niet", toen je een huis of dier tekende dat niet volgens het plaatje klopt dat je juf of meester in het hoofd had.


Maar wie bepaalt nou hoe het hoort?





"kunst gaat niet altijd over schoonheid" hoe kun je visualisatie en beeldende kunst gebruiken in een coachtraject
quote elizabeth broun art therapy

De vrijheid van creativiteit

In creatieve uiting zit automatisch enorm veel vrijheid! Júíst gaat creatief bezig zijn helemaal niet over hoe het hoort. Het gaat om het doen, om het proces dat je mag meemaken. En dan het liefst het ánders doen dan je had verwacht. Iets anders zien waar je normaal misschien de aandacht niet voor had. (Beeldende) creativiteit zelf gaat niet om een eindresultaat, maar om het proces. Gevoelsmatig iets doen, vrijuit associëren, een andere weg kiezen dan anders, het uiten van emoties waarvan je misschien niet meer wist dat je die in je had, uitvoeren wat je intuïtie je ingeeft...


Maken op basis van intuïtie

Als je iets maakt en je vast houdt aan jouw intuïtie, maak je iets dat van jou is. En alleen van jou! Het vertelt iets over je en kan een handig hulpmiddel zijn om informatie over jezelf boven tafel te krijgen die je eerder niet (zo helder) ter beschikking had. Daarnaast kan creatieve uiting je helpen om bepaalde risico's te nemen en/of meer los te laten, terwijl je dat normaal lastig vindt. Want zeg nou eerlijk: wat is het ergste dat kan gebeuren?


Klein en simpel aan de slag met gevoel visualiseren

Iets maken dat informatie naar boven haalt over jou, kan ongelofelijk simpel zijn. Dat laat dit voorbeeld met 'collage art' aan je zien.


De situatieschets

Een cliënt zit met een bepaald gevoel. Ze vindt het lastig woorden te geven aan wat zij ervaart. We komen bij "Ik voel iets van onrust, het leven voelt rommelig." Zij heeft behoefte aan perspectief. Uitzicht op beter. Ze kan daar wel een beetje een voorstelling van maken, maar het is allemaal nog heel lastig te benoemen. "Ik wil gewoon dat mijn leven weer op orde is." Maar daar komt ze niet zomaar. Welke fasen zitten daar voor haar nog tussen? We besluiten haar gevoel te visualiseren met plaatjes.


De visualisatie van het gevoel: Van A naar B voorbeeld

hoe visualiseer je simpel je gevoelens vanuit je intuitie? probeer dit eens, tips van de lifecoach voor beelddenkers
Visualisatie gevoel

Zij zoekt in een stapel tijdschriften eerst een plaatje van waar ze naartoe wil. Ze ziet herkenning in de tulpjes (de bovenste). Kleurrijk en redelijk geordend in een boeketje.


Dan komt er een plaatje bij van hoe het nu is (de onderste). Rommelig, als een de dieren in het water die rennen en wild doen. Modderig. Het beeld voelt onrustig, precies zoals zij zich voelt.


Dan bladert ze verder. Ze komt een plaatje tegen dat iets abstracter is. "Het voelt als een goede stap van het modderige naar meer duidelijkheid." zegt ze "Iets meer overzicht en orde in de chaos..." (2e van onderen)


Maar ze voelt ook dat ze behoefte heeft aan verzachting. Een soort troost. Daar komt het beeld bij van het zeepje. (2e van boven) De zachtheid en het delicate dat het uitstraalt; precies waarvan zij voelt dat dat een belangrijke tussenstap is... "Soms moet ik ook even kwetsbaar kunnen zijn in een veilige situatie, zodat ik uiteindelijk bij die tulpjes uit kan komen."


Probeer het ook eens!

Want het is écht simpel. Het enige wat jij hoeft te doen:

  • pak een stapel tijdschriften

  • stel jezelf een vraag in je hoofd of neem je voor je huidige gevoel uit te beelden en waar jij naartoe wil bewegen

  • blader in de tijdschriften en scheur er iets uit

  • leg dit neer zoals het voor jou passend voelt


Vraag jezelf dan bijvoorbeeld:

  • wat zie ik? wat valt mij hieraan op?

  • wat herken ik hier van mijzelf?

  • wat herken ik van iets dat ik zou willen? een verandering die ik aan zou willen gaan? fasen waar ik doorheen kan bewegen?

  • wat zegt het over de vraag die ik mezelf stelde, of het gevoel dat ik zou uitbeelden?

  • is dit hoe ik het wil en hoe het kloppend voelt? of zou ik daar een nieuw beeld voor willen zoeken/maken?


Succes!







Comments


bottom of page