top of page
  • Writer's pictureEline Kwantes

Last van perfectionisme of zelfkritiek?


Hoe beweeg je van een criticaster naar iemand die milder is voor zichzelf? Levenscoach geeft tips.
van zelfkritiek en perfectionisme naar meer zelfcompassie

Recent vroeg Psychologie Magazine de coaches die op Coachfinder zijn ingeschreven (zoals Eline) om vragen te beantwoorden van mensen die een coach zoeken... in deze reeks posts beantwoorden we diezelfde vragen - kort - vanuit Denkvrij:Vraag: "Ik ben ontzettend perfectionistisch en kritisch op mezelf, hoe oefen ik met zelfcompassie?"Ten eerste, als dit jouw vraag zou zijn, zou ik zeggen: wat moedig dat jij deze ontwikkeling aan wil gaan!


Wat je mogelijk zou kunnen helpen is Acceptance & Commitment Therapy. ACT kent geen enkele garanties, maar stél je toch eens voor dat je een klein (of groot) beetje kunt leren…


…hoe je je voortbeweegt op jouw (soms irritante) levenspad vanuit wat voor jou écht belangrijk is, inclusief een mildere kijk op jezelf en terwijl je bereid bent jouw gedachten achtergrondmuziek te laten zijn? Met andere woorden: hoe kun je je perfectionisme en zelfkritiek leren 'gedogen' (en wie weet neemt het zelfs af) terwijl jij bezig blijft met doen wat jij het allerbelangrijkste vindt?


Lijkt dat je wel wat?


Duik dan eerst eens in het diepe van jouw kritische denkwereld. Pak een boekje en begin eens zo veel mogelijk antwoorden te geven op deze vragen:

  • Wat vind je allemaal dat je móét?

  • Hoe praat jij eigenlijk óver jezelf tegen anderen?

  • Wat zeg jij vaak tégen jezelf?

  • Welke regels hanteer jij in het leven?

  • Welke zelfkritiek blijf je jezelf geven?

  • Wat doe jij allemaal niet goed genoeg?

En vraag je dan eens af: helpen al deze moetjes, regels, praatjes en zelfkritische woorden jou nu écht om te functioneren?


Niet hè? Ben dit van jezelf al zat?


Dan ben je klaar voor het zoeken van aan ACT-coach, -psycholoog of -therapeut. Het mooie is dat je de eerste stap nu al hebt genomen. Met het beantwoorden van bovenstaande vragen heb je je bereid getoond een ongemakkelijk pad te gaan bewandelen.


Zonder wrijving geen glans!

En niet gevreesd! ACT kent, na de confronterende en ongemakkelijke start, heel veel humor en luchtigheid. Wellicht ook fijnte weten: met ACT is het niet noodzakelijk je verleden uit te pluizen voor een toekomst met meer zelfcompassie...


Eline is ook geschoold in Acceptance & Commitment Therapy. Wil je hier meer over weten? Dat mag altijd. Neem vrijblijvend contact op.


** Houd de pagina "verdieping" in de gaten voor meer posts over "een hoge lat voor jezelf" en perfectionisme.

2 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page