Recent vroeg Psychologie Magazine de coaches die op Coachfinder zijn ingeschreven (zoals Eline) om vragen te beantwoorden van mensen die een coach zoeken... in deze reeks posts beantwoorden we diezelfde vragen - kort - vanuit Denkvrij:
Vraag: "Ik vind het moeilijk om over verdriet te praten, hoe doorbreek ik dit?"
In Nederland is een behoorlijke groep mensen niet zo bedreven in het praten over gevoelens. Dus zo gek is het niet hoor, dat je hier moeite mee hebt. Verdriet is nogal een kwetsbaar iets, vind je ook niet?
Een aantal stappen die je kan nemen:
Kies een vertrouwenspersoon
Dit is een persoon uit jouw kring waarbij je het idee hebt dat je écht jezelf kunt zijn. Voel je je vertrouwd genoeg om met hem/haar je verdriet te delen? Probeer de drempel, om je verdriet met iemand te delen, vooral niet te hoog te maken. In tegenstelling tot wat je nu misschien denkt, is het voor iedereen een gezonde bezigheid om emoties er af en toe uit te laten. Ook degene tegenover jou heeft het soms nodig om te ontladen. Een beetje praten, je verhaal delen, iets laten zien wat je raakt (zoals een filmpje) of simpelweg samen zijn (ook terwijl je verdriet hebt) kan echt helpen.
Soms is delen in je directe omgeving (nog) een brug te ver, of misschien ken je de juiste persoon daarvoor (nu) niet?
2. Benader een coach die bij jou past
Als je naar zo iemand op zoek gaat, kijk dan goed naar de informatie op zijn/haar profiel en website. Lijkt degene een persoon waarbij je je op je gemak voelt? Is het iemand die je kunt vertrouwen? Past diens verhaal bij jou? Je kunt coaches vinden, die minimaal op HBO niveau zijn geschoold, via Coachfinder.nl. Zoeken op Google kan natuurlijk ook, of vraag in je omgeving of iemand een aanrader voor je heeft.
3. Neem kleine stapjes
Beweeg samen voort op jouw tempo. Als je coach sensitief is, voelt hij of zij aan hoe ver jij op dat moment kunt gaan. Sta jezelf toe om te oefenen in deze veilige (proef)setting. Vervolgens wordt het met concrete handvatten gemakkelijker om te praten met mensen in de ‘echte wereld’.
4. Verken de oorzaak
Meestal ontstaat als vanzelf meer inzicht over de oorzaak, waarom jij het verdriet zo moeilijk kan toelaten. Dat hoeft niet heel diepgravend te zijn, maar dat kan wel zo zijn. Raken jullie samen toch een diepe snaar? Blijf voor jezelf inschatten of je bij je coach op de juiste plek bent. Als het goed is, is jullie samenwerkingsrelatie stevig genoeg en voel je je vertrouwd genoeg om je grenzen op te zoeken. Twijfel je? Voel je je toch alsof je ineens uit de bocht vliegt? Maak dat dan bespreekbaar en vraag indien nodig een doorverwijzing naar een psycholoog in de buurt. In de meeste gevallen blijft het echter prima hanteerbaar. Dan kan jouw coach je helpen richting helderheid en een lange termijn oplossing.
Voor nu een warme groet en succes met jouw uitdaging!
Comments