top of page
  • Writer's pictureEline Kwantes

Prioriteiten bepalen - Moet Ik Dit Nu Doen?

Het zinnetje "Moet ik dit nu doen?" is een zin die vaker wordt aangereikt door psychologen en coaches. Zelf heb ik 'm ook ooit meegekregen van een psycholoog, in een periode waarin ik de lat voor mijzelf heel hoog had liggen en het lastig vond om keuzes te maken.


Recent nog, gooide ik 'm in de intervisiegroep. Daar kende ook vrijwel iedereen deze 'magische zin'. Nu geef ik 'm weer mee aan cliënten, als het relevant is in hun proces. En dus aan jou! Goed, als je het niet kent, dan vraag je je nu wellicht af: wat is er met die zin aan de hand?


Met deze zin kun je voor jezelf bepalen, als je op het punt staat om iets te doen:

- is dit een prioriteit?

- is het iets dat bij mij hoort?


Het is een super handige geheugensteun en het werkt als volgt. Bij elk woord in deze zin kun je een vraag stellen, die jouw afweging iets makkelijker maakt. Daar gaan we:


MOET ik dit nu doen? Of: MAG ik het doen? Met andere woorden, is het een keuze of een verplichting? Maak ik mijzelf wijs dat ik dit moet, of is het iets dat werkelijk gedaan moet worden?

moet IK dit nu doen?

Of: moet iemand anders dit nu doen? Is dit jouw verantwoordelijkheid of die van iemand anders? En van wie dan? Kun je dit uitbesteden, toewijzen, hulp vragen?


moet ik DIT nu doen? Of: moet ik iets anders nu doen? Is de keuze voor deze activiteit handig/juist/nuttig, etc? Of is het toch beter om iets anders te kiezen om te doen?


moet ik dit NU doen? Of: moet ik dit later doen? Met andere woorden: is de timing goed om hier nu mee aan de slag te gaan? Kun je het later inplannen? Wil je het liever uitstellen?


moet ik dit nu DOEN? Of: moet ik dit nu laten? Is het nodig, dat je dit gaat doen? Of is het eigenlijk iets wat niet persé gedaan hoeft te worden?


Hopelijk heeft dit je geholpen en kun je het ergens voor jezelf opschrijven als reminder... Weet dan dat samen met jou, heel veel andere mensen dit geheugensteuntje ook gebruiken. Helemaal niks mis mee!5 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page