top of page
Writer's pictureEline Kwantes

Meer rust? Wat is dat eigenlijk?

Updated: Jul 12, 2023

De laatste tijd komt bij veel mensen die ik spreek het onderwerp RUST ter sprake. Zo op deze ochtend hield mij dit onderwerp zelf ook weer bezig, dus leek het me leuk er eens even iets over te schrijven én delen. Wie weet heb je er iets aan. Want spelen deze vragen de laatste tijd ook wel eens in jouw hoofd?


Hoe kom ik tot rust? En wat is rust dan eigenlijk?


Het is een vraag die bij meerdere van mijn cliënten in hun traject voorbij komt. Of ze die nu aan mij stellen, of eigenlijk meer aan henzelf... dat doet er niet zo toe voor dit artikeltje. Hoewel; alles in coaching gaat uiteindelijk om de vragen aan jezelf, waarin ik mijzelf zie als jouw gereedschap. Een toolkit waar je in kunt grazen en die je graag helpt je blik te verbreden. Vooral als die iets te nauw lijkt voor wat je past om gewoon een beetje oké te kunnen leven.


"Bij rust denk ik vooral aan Netflix kijken op de bank", zei een cliënte laatst. "Ik voel me eigenlijk nooit meer ontspannen, ik denk niet dat ik dat nog kan", vertelde een andere dame. "Ik vind rust in de natuur en fysiek ook door mijzelf rijk en gezond te voeden", zei een dame die zich al wat verder op haar pad der zelfontdekking begaf.


Dus op het vlak van RUST en ontspanning onderzoek ik graag een hele brede definitie. Hierin vind ik onder andere inspiratie in de Polyvaaltheorie van Steven Porges. In deze theorie staat je zenuwstelsel centraal en zijn er eigenlijk 3 stadia waarin je zenuwstelsel kan verkeren, een namelijk (even kort & snel opgelijnd):

  • ventraal vagaal: een veilige staat waarin verbondenheid, in het moment zijn, ontspannen en genieten mogelijk is

  • sympathisch: een geactiveerde staat van zijn waarbij actie mogelijk is en je kunt spelen, maar die ook kan doorslaan in een overactieve of vecht/vlucht-modus

  • dorsaal vagaal: een staat waarin je je wat afzondert, verstilling vindt en die kan doorslaan in ongewenste afzondering, depressie/bevriezing

Normaliter beweeg je tussen deze 'standen' heen en weer gedurende de dag. Als je te veel in een stand blijft hangen, is dat meestal niet zo prettig en bovendien niet menselijk haalbaar... Het mag voor zich spreken dat de onderste twee mogelijk kunnen zorgen voor onrust, de bovenste is juist de stand waarin je dus wel RUST zou kunnen ervaren. Op de grens van ventraal vagaal en sympatisch kun je bovendien lekker spelen (een actievere vorm van ontspanning, zeg maar) en op de grens van ventraal en dorsaal vagaal vind je de ruimte om verstilling te zoeken (de kalmere wijzen om tot ontspanning te komen).


Want ken je dat? Dat je soms rust wil nemen; zoals naar de sauna gaan. Dat raadde iemand dan aan en ja, je probeert tóch wat... Dan zit je daar dus en je hoofd ratelt maar door. Eigenlijk zit je nog steeds te werken, alleen zonder laptop en telefoon. Bah, weer niet gelukt.


Blijkbaar had iets anders dan beter gepast? Want als we vanuit de Polyvagaal theorie RUST proberen te onderzoeken, dan komen we op een veel breder begrip dan wat ons doorgaans wordt voorgeschoteld.


In plaats van de nauwe en sturende uitspraken of gedachten als:

  • je moet gewoon wat minder doen

  • hou dan eens op met piekeren/nadenken

  • maak eens een bos- of strandwandeling

  • ga eens mediteren

  • neem een dag vrij

  • start met wandelen of yoga

  • je moet mindfulness proberen

Geef ik via de weg van de polyvagaaltheorie graag ruimte aan een bredere ontdekkingstocht naar RUST in jouw systeem. Eigenlijk zou je kunnen zeggen;


Hoe kom je tot rust en wat is uitrusten eigenlijk? Met de polyvagaal theorie kom je op een brede definitie met veel mogelijkheden die bij jou kunnen passen.
Rust wat kun je doen ideeen

de ruime definitie is dan: alles wat jouw zenuwstelsel in een staat van ontspanning brengt.


Hiervoor heb ik kaartjes ontwikkeld, die bedoeld zijn om je inspiratie te brengen. Ze bevatten allerlei ideeën voor activiteiten die RUST kunnen brengen, gebaseerd op een aantal categorieën die je hiernaast kunt zien. En de kunst zit 'm, vind ik, dan vervolgens ook nog in de oefening en in het doorzetten. Niet alleen op korte termijn wat acties ondernemen, maar toegewijd blijven op lange termijn en eigenlijk al die momenten van rust ineen breien richting een betere balans...


Jouw specifieke idee(en), wat er misschien al is of nog gaat komen, dat komt misschien al boven borrelen als je dit overzichtje ziet. Hopelijk opent het nieuwe wegen om voor jezelf rust te onderzoeken.


Vraag jezelf bij dit plaatje bijvoorbeeld eens af:

- wat heb ik tot nu toe gedaan om rust te vinden en/of te ontspannen?

- welke dingen deed ik vroeger? zou ik die weer eens opnieuw willen proberen?

- wat lijkt me iets dat echt helemaal niet bij mij past? zou ik bereid zijn zoiets toch eens 1 keer te proberen? bijvoorbeeld met een georganiseerd programma, workshop, etc?

- wat staat me in de weg om de dingen die in mijn hoofd opkomen, werkelijk te doen?

- wat is de kleinste stap die ik hierin voor mijzelf kan zetten?


De categorieën en kaartjes die ik heb uitgewerkt - en natuurlijk in mijn praktijk gebruik - zijn vooral bedoeld om je op dit onderwerp dus breder te doen onderzoeken wat bij je past en je onderbewuste te prikkelen om tot inzichten te komen die eerder nog niet naar boven konden borrelen...


Wil je hier meer over weten?





Wil je samen hierover in gesprek? Bel, mail, DM in instagram... Alles kan. En weet: de eerste sessie is bij mij altijd gratis en vrijblijvend. Dus als je een keer wil sparren over rust, aan de hand van deze informatie; maak er gerust gebruik van. Fijne dag vandaag!


38 views0 comments

Comments


bottom of page