top of page
 • Writer's pictureEline Kwantes

Vrij(er) denken: Hoe veelzijdig vind jij jezelf?

Waar ben jij mee bezig? Bewustwording...

Ben je voortdurend gericht op één kwaliteit of talent? Welk talent is dat dan? Wat doe je heel vaak of veel, waaruit dat blijkt?


Als je dan nu kijkt naar jezelf, hoe veelzijdig vind jij dan jezelf? Krijg je al een idee? Of wil je meer vragen? Pak er een boekje bij en begin maar eens te schrijven...

 • doe jij veel verschillende activiteiten?

 • zie jij veel verschillende mensen? heb je al lang dezelfde vrienden? hoe ziet je sociale kring eruit?

 • wissel je veel dingen af op de dag?

 • zie je er regelmatig anders uit, of juist langdurig / veel dagen hetzelfde?

 • zeg je vaak dezelfde woorden? vertel je vaak dezelfde verhalen? of juist niet?

 • heb je al jaren dezelfde hobby's, of wissel je wel eens af?

Misschien krijg je hiermee al een iets beter beeld bij je veelzijdigheid? Komt er niet zo veel naar boven? Dan is het misschien een mooie kans om meer over jezelf te ontdekken?


Jouw veelzijdigheid vergroten? Voed jezelf...


Denkwerk:

Om je aan het werk te zetten met je denken, hier wat opties waarmee je aan de slag kan:

 • Schrijf het woord VEELZIJDIGHEID in het midden van een vel op en schrijf daar omheen wat dit woord eigenlijk voor jou betekent

 • Maak een lijstje met mensen met visie of verhalen waarin je je wil verdiepen om je blik op de wereld te verbreden of verruimen

 • Bekijk eens video's online die je niet aangeraden zijn, maar die je bewust opzoekt (of vraag suggesties aan vrienden/collega's - wat moet ik echt zien?)

 • Schrijf zo veel mogelijk activiteiten op die je wil doen, maar nog niet hebt gedaan of al lang niet meer hebt gedaan

 • Bedenk eens wat je eigenlijk nog zou willen ontwikkelen, wat zou je nog willen leren in je leven? Als alles kan...?

 • Welke dingen deed je vroeger, die je nu niet meer doet? Zou je die weer terug kunnen brengen in je leven? Hoe kun je dat aanpakken en wat ga je dan doen?

 • Heb jij een lange bucketlist of verlanglijst, maar nog niets afgestreept? Zou dit een teken kunnen zijn dat je jezelf wat eenzijdig inzet in het leven momenteel? Hoe zou je ruimte en tijd kunnen maken om zaken van je lijstje tóch te adresseren?

Sociale verkenning:

Via je sociale kanalen kun je ook veel informatie ophalen. Mensen om je heen kunnen je inspireren om breder te kijken of eens iets nieuws te doen. Past het bij je om contact te zoeken met anderen, om sámen meer te ontdekken? Probeer dan bijv. eens deze dingen:

 • Vraag een goede vriend/vriendin of je partner om je eens te verrassen met een (geheime) activiteit die hij of zij denk dat leuk voor jullie samen is. Liefst iets dat je niet eerder of niet vaak hebt gedaan.

 • Vraag eens aan dierbaren hoe zij nu naar jou kijken en of je juist meer of minder bent gaan doen, of je je bijvoorbeeld meer op een onderwerp of activiteit bent gaan richten en andere dingen hebt laten vallen. Hoe breed zien jij dat je jouw kwaliteiten inzet? Zien zij dat je dingen die je eerder leuk vond of deed, hebt laten vallen? Of dat je juist breder in het leven bent gaan staan, doordat je in de tijd meer hebt ontdekt? Zulke gesprekken kunnen veel inzicht brengen!

 • Breng eens in kaart hoe je sociale kring eruit ziet. Maak cirkels met jezelf in het midden, daar omheen mensen die dichtbij staan en wat verder weg... Staan er veel mensen om je heen? Zijn die mensen heel verschillend, of juist een beetje hetzelfde? Hoe zou je hier meer veelzijdigheid in kunnen brengen (als je dat wil)? Kun je bijvoorbeeld bij een nieuwe groep aansluiten, eens meegaan met een borrel met collega's of een nieuwe hobby (met andere mensen) ontdekken?

Creatief aan de slag:

Zaken visualiseren of anderszins creatief aan de slag gaan kan enerzijds helpen om meer inzicht te krijgen, maar het kan ook helpen om je creatieve vaardigheden te verbreden natuurlijk.

 • Wat vond je vroeger als kind leuk om eens te doen, creatief gezien, bijvoorbeeld in de klas? Probeer dat weer eens te doen, gewoon omdat het kan. Lekker in je eentje, wie maakt je wat? Misschien biedt het een aanknopingspunt om in jezelf weer te ontdekken wat je nog meer kan (en vroeger al deed).

 • Pak een stapel tijdschriften en scheur er allerlei plaatjes uit die over jou gaan. Maak er een collage van en kijk eens goed. Is dit een veelzijdig beeld of toch wat eenzijdig? Ontdek je dingen over jezelf die je misschien een tijd geen aandacht hebt gegeven? Of krijg je de neiging om een breder beeld van jezelf te maken, er dingen aan toe te voegen? Ervaar wat het doet en laat het inzinken. Daarna komen er misschien vanzelf wel inzichten die leiden tot concrete acties en to do's. Veel plezier!

 • Probeer eens te werken met een nieuw 'medium' (materiaal) en laat je verrassen door wat het brengt. Houd je niet vast aan hoe het moet, maar klooi lekker wat aan. Je zult zien dat je meer kan dan je denkt! En dat je dus veelzijdiger bent, creatiever bent, dan je eigenlijk dacht... Want iedereen kan op deze manier bezig zijn, en iets proberen.

Dit was 'm voor nu over je veelzijdigheid ontdekken. Hopelijk heeft het je wat meer ruimte gegeven in hoe je naar jezelf kijkt, en hoe je met jezelf om kunt gaan.


Wil je hier over doorpraten, meer ontdekken? Stuur vrijblijvend een berichtje en we kijken samen eens hoe het voor jou zit.

18 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page