top of page
  • Writer's pictureEline Kwantes

Trucjes met taal voor je persoonlijke ontwikkeling


Welke leuke trucjes bestaan er eigenlijk met taal, om je persoonlijke ontwikkeling te helpen? Klinkt als een 'quick fix' en zelf ben ik daar initieel niet zo van... Ik kader dit soort dingen vooral binnen een geheel coachtraject. Maar dat terzijde, het is namelijk ook soms gewoon leuk om met dingen te experimenteren!


Welke 4 trucs heb ik voor je, die je kunt uitproberen?

Categorie: verander je taal & gedachten

  1. affirmaties

  2. gedachte veranderen in het g-schema Categorie: meer ruimte rondom je taal & gedachten

  3. geen MAAR, wel EN

  4. doe eens gek: 1,5 minuut defuseren


Oke, even voor de duidelijkheid: de "verander je gedachten" categorie komt hoofdzakelijk voort uit de stroming Cognitieve Gedragstherapie, waar ik het eerder in een artikel al over had. Laten we daar beginnen!


1. Affirmaties


Je hebt vast al eens ergens gelezen over affirmaties. Het zijn positieve boodschappen die je aan jezelf kunt meegeven, dingen die je letterlijk tegen jezelf kunt zeggen, zodat je je beter over jezelf kan gaan voelen. De bedoeling ervan is dat het je eigenwaarde vergroot, omdat je je gevoelens en gedachten een positieve kant op stuurt. De meeste mensen adviseren dan ook om voor te spiegel te staan, en echt tegen jezelf te praten.


Interessant stukje in de Happinez hierover:


"Het geheim zit ‘m erin dat je de affirmatie gebruikt om iets dat al in je aanwezig is te versterken. Drieduizend keer herhalen hoe gelukkig je je voelt terwijl je diep van binnen kapot gaat, werkt helaas niet. Herhaal niet alleen simpelweg een rijtje met woorden, maar neem de tijd om woorden te kiezen die echt bij jou passen en iets voor je betekenen. Op die manier geef je met de affirmatie ruimte aan wat er al is, in plaats van iets te forceren dat er niet is."


Dus kies een zin die voortborduurt op iets dat jij wel kan geloven over jezelf en maak het iets haalbaars. Voorbeelden:


ik ben gezond

ik ben krachtig

ik ben iemand die goed (benoem je talent) kan

ik kan dit aan vandaag

ik kan luchtig deze uitdaging aangaan

ik sta stevig genoeg om naar ... te gaan


Nadeeltje van affirmaties is dat als je het niet (een greintje) kan geloven over jezelf, dat je dan net zo goed tegen de muur kan praten. Je kan dus lekker een poging wagen en voelen of ze bij jou kunnen landen of niet. Maar er is ook een mogelijkheid dat het voor jou gaat voelen als tegenwerking, in plaats van helpend.


Wanneer werken affirmaties doorgaans niet?

  • als je niet zo positief over jezelf bent, als je zelfbeeld laag of wankel is

  • als je het inzet als directe tegenwerking van je kritische gedachten over jezelf (dus om jezelf te overtuigen van het tegendeel)

  • als je merkt dat er (door jezelf of anderen) regelmatig niet aan jouw behoeften kan worden voldaan, je geen steun ervaart


Dus werkt het niet? Dan zou ik naar de volgende categorie gaan. Je zit dan waarschijnlijk in een soort onderhandeling/discussie met jezelf, in plaats van dat je jezelf verstevigt. En dat leidt naar een neerwaartse spiraal. Misschien ben jij gebaat bij meer lucht in je aanpak, jezelf minder willen sturen en iets minder serieus nemen...? Kijk verder vanaf nummer 3.


2. Gedachten veranderen in g-schema


De cognitieve gedragstherapie kent ook een leuke truc met je taal & gedachten, waar het gaat om je gedachte (of een andere G) vervangen door een helpende gedachte. Dit werkt binnen het G-schema. Het idee is dat je je gedachte vervangt voor een alternatief, zodat dit op de volgende G's ook een andere uitwerking heeft. Zie hier een voorbeeld:



















Leuke truc om uit te proberen toch? Daag je gedachte over de gebeurtenis of situatie eens uit en bedenk een ondersteunend alternatief!


De tweede categorie komt uit een andere gedragswetenschappelijke hoek, die veronderstelt dat het veranderen van je gedachten eigenlijk maar kort werkt, en doorgaans op lange termijn alleen maar meer (dwingende) gedachten oproept. Hieronder valt o.a. "Acceptance & Commitment Therapy".


Hoe deze methoden te werk gaan, is dat ze je brein activeren om ruimte te creëren rondom taal, een gevoel of gedachte. Taal die je helemaal naar binnen hebt getrokken en als een trigger voelt (zoals "lelijkerd" of een woord als "slapjanus"). Je zou als het ware kunnen zeggen dat je dan "gefuseerd" geraakt bent met het gevoel, de gedachte of de taal, en om daar ruimte rondom te maken is het dus handig om te "defuseren". Vooral rondom de taal kan ik je daar 3 dingen in meegeven die je zelf kunt proberen.


3. Geen MAAR, wel EN


Let eens op hoe vaak je "maar" zegt in zinnetjes. Wanneer doe jij dat? Eigenlijk zeg je dan steeds iets, en je ontkracht het weer met alles wat je achter de "maar" plaatst. Dit is een vorm van taal gebruiken waarin je jezelf vastzet in een bepaald denkpatroon en dus allerlei routes continu onmogelijk maakt voor jezelf.


Voorbeeld:


"Ik zou wel meer tijd kunnen maken voor mezelf, MAAR dan voel ik me rot over dat ik anderen tekort doe."


Hierin zie je de impliciete boodschap dat diegene het toch niet gaat doen hè? Tijd voor zichzelf maken...? De kunst zit 'm in zien dat je mag doen wat voor jou belangrijk is (toewijding) en dat je kunt aanvaarden dat elke keuze ook een wat spanning met zich mee kan dragen (in dit geval: je tijdelijk rot voelen op korte termijn, maar genieten van wat het je brengt op langere termijn). Dus wat krijg je dan?


"Ik maak meer tijd voor mezelf EN dan voel ik me tijdelijk rot over dat anderen niet krijgen wat ze van mij mogelijk wel zouden verwachten."


Nog een voorbeeld:


Maya heeft moeite met twee uitersten in zichzelf accepteren, maar ze leven wel continu binnenin haar. Enerzijds geniet ze enorm van rust, anderszijds is zij een spanningzoeker. Ik hoor haar zeggen:


"Ik ben nu eenmaal iemand die van sensatie houdt, maar daardoor kom ik nooit tot rust".


Maya plaatst de dingen in zichzelf tegenover elkaar, terwijl ze prima allebei de ruimte kunnen krijgen in haar leven, toch? Dus ik laat haar de zin aanpassen naar:


"Ik ben iemand die op z'n tijd van sensatie houdt EN kan genieten van stilte en rust."


De truc is hier dus: zoek voor jezelf waar je dingen tegenover elkaar plaatst die voor jou niet verenigbaar lijken. En plaats er dan eens een EN tussen. Wie weet kun je dan ervaren dat er al iets meer ruimte ontstaat. Want als mensen zijn we nooit maar 1 ding, wel


4. Doe eens gek! 1,5 minuut defuseren


Een vermakelijk gekkigheidje van ACT dat supergoed werkt binnen je brein, heb je misschien al eens ervaren toen je jonger was.


Heb jij wel eens heel lang achter elkaar hetzelfde woord gezegd?


Doe het eens met "Hallo", en probeer dat 1,5 minuut lang vol te houden.


Na die 1,5 minuut vraag je je af... wat ZEG ik nu eigenlijk? Wat is dat woord? Je zult zien dat je het minder koppelt aan "iemand groeten" en dat er een ruimere context omheen is ontstaan.


Dit werkt ook goed met:

  • woorden waarvan jij opschrikt --> neem "tering" "sproetenkop" of "loser" of weet ik veel wat voor nare dingen mensen kunnen roepen, een woord waarbij jij last hebt en van opschrikt als die je toegeroepen worden

  • zinnetjes die je tegen jezelf zegt, waarmee je jezelf vastzet of naar beneden haalt (belemmerende overtuigingen) --> neem bijvoorbeeld "ik ben nu eenmaal zus en zo" of "ik ben niet goed genoeg"


Wat je gaat doen is 1,5 minuut deze zin herhalen.


Het werkt EXTRA GOED als je er ook iets geks van maakt. Zing het als een operazangeres, mopper het als een oude opa, gebruik een hoog stemmetje of juist een lage.


Niet te veel over nadenken, maar gewoon doen! Ervaren is de beste leermeester in dezen.


Als je nieuwsgierig bent hoe dit in je brein werkt, stuur me dan even een berichtje. Ik leg het je met alle liefde uit.






12 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page